Субота, 21.07.2018, 14:43
Вітаю Вас Гость | RSS
Наші Друзі
Погода
Погода у Новоселиці
Наше опитування
Як вам в Динівецькому НВК?
Всього відповідей: 94
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Поради для учнів

Для учнів



Туберкульоз  

   Ще в кінці минулого століття туберкульоз у дітей вважали хворобою,яка рідко спостерігається. Згодом з'ясувалось, що туберкульоз починається в дитячому віці.
   Туберкульоз у дітей у більш ранньому віці, початковому періоді, має інші риси, ніж кінцева стадія його, що спостерігається у дорослих.  

У групі ризику ті, хто погано харчується

   Збудник туберкульозу - бактерія Mycobacterium tuberculosis. Ще її називають паличкою Коха - за іменем вченого, який її відкрив в 1882 році. Вона передається переважно повітряно-крапельним шляхом і вкрай стійка до холоду, тепла, вологи. Зазвичай недуга розвивається у людей з ослабленим імунітетом, а також у дітей, що проживають в контакті з хворими на туберкульоз; в сім'ях, які ведуть асоціальний спосіб життя або мають погані побутові умови (тісні сирі квартири, порушення санітарно-гігієнічних норм прибирання приміщень). Крім того, привертає до захворювання відсутність повноцінного харчування.

    При зниженні імунітету у людини паличка Коха швидко розмножується і руйнує органи. Туберкульоз здатний вражати очі, кістки, шкіру, сечостатеву систему, кишечник і т.д. Але найчастіше зустрічається туберкульоз легенів. Особливо важко хворіють діти. Але можна попередити розвиток хвороби, якщо вчасно провести у них діагностику (реакцію Манту), хіміопрофілактику, поліпшити харчування й оздоровити.

    Зараження туберкульозними паличками відбувається переважно аерогенним шляхом, тобто через повітренні шляхи в результаті попадання туберкульозних паличок під час вдиху в найдрібніші розгалуження бронхіального дерева.
   Найчастішим джерелом зараження є хворі на відкритий туберкульоз легень. Зараження відбувається або при розбризкуванні краплинок харкотиння хворих підчас розмови, особливо при кашлі (крапельна інфекція), або при розпилюванні частинок висохлого харкотиння із забруднених речей (носові хустки, білизна, плаття, м'які меблі та ін.).
   Можливість інфікування туберкульозом дітей від дорослих посилюється, якщо дорослі хворі знаходяться в тісному контакті із дитиною (спільне ліжко, поцілунки, їда з одної посудини та ін.).  


            До речі

  У вуличному пилу паличка Коха живе до трьох місяців. І варто вам увійти в приміщення, не витерши підошву взуття, як через час пил підніметься в повітря разом з паличками і може потрапити в дихальні шляхи. Інфікована людина може не хворіти до тих пір, поки не ослабне його імунітет і у бактерій з'являться сприятливі умови для розмноження.

  У воді мікобактерії туберкульозу зберігаються до 150 днів. У молочних продуктах - до 10 місяців. Якщо не просушуєте зимові речі влітку, то в хутряному манто бактерії збережуть життєздатність до 25 років, а в книзі "відсидить" до 40 років. При температурі мінус 23 градуси паличка Коха може "протриматися" сім років.




ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ – ОСНОВА ЗДОРОВ’Я Й ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ
 Сумні рядки статистики свідчать: до кінця навчання в школі більшість дітей мають 2—3 хронічні хвороби, які зумовлені неправильним харчуванням. І це не випадково. Адже суворого контролю за дотриманням режиму (як це було, наприклад, у дитсадку) вже немає. Тепер діти можуть відчути смак «свободи» і досхочу поїсти чи попити чого-завгодно (чіпсів, сухариків, газованих напоїв тощо), що дуже шкідливо. Та й батьки іноді не знають, чим нагодувати молодшого чи старшого школяра вранці, аби він краще засвоював уроки, які страви запропонувати на обід чи увечері, які вітаміни потрібні організму дитини для нормального розвитку і звідки їх отримати. Щоб діти гарно навчалися і були міцними та здоровими, треба знати важливі правила кулінарії для школярів. 


ОРГАНІЗМ ІНТЕНСИВНО РОЗВИВАЄТЬСЯ 
Одна з головних умов нормального розвитку школяра — раціональне розумне харчування (його порушення може призвести до серйозних розладів функцій органів травлення, серцево-судинної системи, вищої нервової діяльності). Це важливо пам’ятати тому, що саме від 6—7 до 17—18 років (період остаточного становлення дорослої людини) в дитячому організмі відбуваються надзвичайно важливі внутрішні зміни (формується нервова, ендокринна, лімфатична, дихальна, імунна та інші системи). Дівчатка та хлопчики в цей час дуже швидко ростуть. Ріст — безпосереднє відображення розвитку. Тому майте на увазі, що на ріст впливають: заняття спортом (стимулюють ріст стрибки та спортивні ігри зі стрибками, такі як волейбол, баскетбол, бейсбол, теніс); тривалість сну (найінтенсивніше дитина росте під час вранішнього сну; якщо вона хронічно недосипляє чи вимушена рано вставати, це може призупинити ріст), психологічний клімат у сім’ї, в школі (конфлікти між батьками, однолітками, невдачі в навчанні негативно позначаються і на рості, і на загальному розвитку; вчені довели, що щира любов тата та мами, дідуся й бабусі до свого школяра найліпше допомагають його гармонійному розвиткові) і, звичайно, харчування (дитина має отримувати достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів).



 ГАРЯЧІ СТРАВИ ЗРАНКУ І ЛЕГКА ЇЖА — УВЕЧЕРІ
Життя дитини помітно змінюється вже тоді, коли вона йде до першого класу (новий режим дня, нове фізичне та розумове навантаження). Якщо ви з перших днів навчання правильно організуєте харчування малюка, ви допоможете йому легше адаптуватися до шкільного процесу і закладете основи здоров’я на подальші роки. Як цього досягти? Завжди прагніть виробити в школяра звичку їсти в один і той самий час (тоді органи травлення зарані готуватимуться до прийому їжі й організм повніше буде її засвоювати). На сніданок обов’язково дайте гарячу страву — з м’якого сиру (сирники, ліниві вареники), яйця (омлет, яєшня, відварене яйце), м’ясну (відварене або тушковане м’ясо, парові котлети), з крупів (вівсянку, гречану, рисову каші). Як пиття добрі молоко, чай з трав (ромашки, м’яти). Хороше доповнення — свіжі овочі або фрукти (морква, буряки, яблука). Таке меню посилить роботу мозку, серця і буде джерелом енергії. Важливо, щоб дитина після другого уроку в школі отримувала ще один сніданок (звичайно, це молоко чи сік, булочка, печиво тощо), тоді вона менше втомлюватиметься і краще сприйматиме шкільну науку. Із собою дайте школяреві яблуко (містить вітаміни), печиво (вуглеводи), пиріжок з овочевою начинкою, бутерброд з твердим сиром (джерело кальцію), відвареним м’ясом чи рибою (білок, що міститься в них, потрібен для росту). На обід дайте побільше овочів (сирих або у вигляді салатів), щоб запрацював кишечник і «звільнився» від зайвого (адже дитина через намагання всюди встигнути могла «пропустити» в школі момент, коли їй хотілося в туалет). Також запропонуйте гарячу першу страву (не надто об’ємну, щоб були сили впоратися з другою), на друге — м’ясну або рибну страву з гарніром (картопля, макаронні вироби). На солодке — фруктовий сік чи свіжі фрукти, компоти з сухофруктів. Дитячий організм має відновитися після уроків і зарядитися енергією до вечора (адже потрібно накопичити сили, аби виконувати домашні завдання, йти на додаткові курси тощо). Вечеря має бути легкою (молочно-круп’яні, овочеві, яєчні страви, з м’якого сиру), щоб органи травлення могли відпочити, коли шлунок не перевантажений їжею, що довго засвоюється (наприклад, білковою, до речі, страви з м’яса або риби збуджують нервову систему), тоді й сон буде міцнішим і здоровішим. Фрукти й овочі на вечерю поповнять організм вітамінами. Якомога рідше купуйте дітям газовані напої (вони подразнюють слизову оболонку шлунка й кишечнику). Семи-дев’ятирічні школярі мають щодня вживати м’який або твердий сир, кисломолочні продукти, бо це — джерело кальцію (адже саме в цей час з’являються постійні зуби, яким кальцій надзвичайно потрібен).


 ПІДЖИВЛЯТЬ МОЗОК БОБОВІ, МОЛОКО ТА ЦИБУЛЯ 
Старшим школярам доводиться навчатися більше, ніж молодшим (6—8 уроків у школі, 3—4 години забирають домашні завдання, ще й різноманітні курси потребують додаткової розумової напруги). Щоб упоратися із таким навантаженням, слід добре підживлювати мозок. Дитина повинна отримувати достатньо поживних речовин, але не перевантажувати себе зайвими калоріями, тому що переїдання сприяє припливу крові до травного тракту і відтоку її від мозку (тоді розумова діяльність послаблюється, з’являється сонливість і вже хочеться не вчитися, а спати). Щоб добре мислити і засвоювати потрібну інформацію, організму потрібні білок, крохмаль, вітаміни групи В та вітамін РР (нікотинова кислота), калій та кальцій. Білок виробляє хімічні речовини, які прискорюють реакцію і процеси мислення. Його достатньо в м’ясі, молочних продуктах, горосі, квасолі. Крохмаль містить глюкозу, яка допоможе підвищити розумову працездатність на кілька годин. Багато крохмалю в чорному хлібі, картоплі, горіхах, рисі, горосі, квасолі. Нервові клітини мозку не можуть добре функціонувати без вітамінів групи В та вітаміну РР. Отримати їх школяр може з риби, бобових, крупів (особливо гречаних, вівсяних), яєць, молочних продуктів, картоплі. Калій та кальцій позитивно впливають на імунну, нервову системи і поліпшують розумову діяльність. Вони в достатній кількості містяться в куразі, родзинках, йогуртах, м’якому та твердому сирі, молоці, кефірі, сметані, вершковому маслі. Щоб посилити здатність до концентрації уваги, додайте до меню дитини страви зі свіжої цибулі, вона допоможе кровопостачанню мозку. Активізують обмін речовин у мозку, поліпшать запам’ятовування морква, імбир та кмин. Якщо потрібно багато вчити напам’ять, запропонуйте школяреві з’їсти тарілку тертої моркви з кмином, імбирем та сметаною (сметана потрібна, аби повніше засвоївся каротин моркви). Іноді зосередитися заважає надмірна нервозність. Тож заспокоїтися допоможе шматочок шоколаду (але невеличкий), банани (вони містять речовини, які знімають стрес і сприяють концентрації уваги). Горіхи та зернята усунуть втому в разі тяжкої та тривалої розумової роботи.



 ДЕЩО ПРО ВІТАМІНИ
 Організм школяра буде добре рости і розвиватися, якщо отримуватиме належний комплекс вітамінів. Скажу про ті, які особливо потрібні школяреві. Вітамін А посилює опірність організму до інфекцій (коли дитина менше хворіє, вона активна й життєрадісна, що позначається й на навчанні). Нестача вітаміну А призводить до погіршення зору (це дуже небезпечно, адже учням щодня доводиться багато читати та писати, отже напружувати зір). Головним його джерелом є молоко та молочні продукти, особливо жирні — вершкове масло, сметана. Також він міститься в м’ясі, печінці, червоних, жовтих та оранжевих овочах і фруктах (буряки, червоний перець, яблука, гарбузи, морква). Моркву найдоцільніше їсти тушкованою чи вареною з будь-яким жиром (вершковим маслом, сметаною тощо), тоді повніше засвоюється попередник вітаміну А —каротин, і легко переходить в активний вітамін А. Нестача вітаміну D може призвести до рахіту (коли кістки стають ламкими і деформуються). Цей вітамін утворюється в шкірі під дією сонячного проміння (отже, дайте можливість дітям проводити час на сонечку). В основному він міститься в тваринних продуктах: жирних сортах риби (сардина, скумбрія, лосось), яйцях, молочних жирах, також у капусті. Важливе значення в нормальному розвитку організму школяра відіграє вітамін С. Він є потужним антиоксидантом (відновлює клітини), сприяє профілактиці анемії, стає на перешкоді інфекційним захворюванням. Через його нестачу кровоточать ясна, утворюються крововиливи на шкірі, шкіра стає сухою та блідою, з’являється загальна слабість, швидка психічна втома. Багато вітаміну С у шипшині (готуйте з плодів настій), лимонах, мандаринах, капусті, зеленому перці, чорній смородині (давайте у вигляді варення або чаю: запарюйте сухі ягоди склянкою окропу). Для нервової системи вкрай потрібні вітаміни групи В. Вони також стимулюють ріст, поліпшують діяльність печінки, впливають на стан шкіри, слизових оболонок. Потреба в них збільшується за психічної напруги (школяр може хвилюватися на уроках, олімпіадах, спілкуючись з однолітками, батьками, вчителями). Містяться ці речовини в горіхах, квасолі, картоплі, молоці та молочних продуктах, м’ясі, рибі, яйцях, гречаних крупах. Вітаміни групи В частково можуть синтезуватися нормальною мікрофлорою кишечнику, тому так важливо її підтримувати в належному стані. Для цього слід регулярно вживати кисломолочні продукти, також фрукти та овочі, багаті на клітковину, вони стимулюють перистальтику (ритмічні скорочення) кишечнику і оздоровлюють його.